HTML

Nanette Hírblog

Hírek a Nanette Real Estate Group-ról, Magyarország egyik vezető új lakás-fejlesztő cégcsoportjáról.

Címkék

akcio (18) aktualis (64) harmony (1) kiemelt (1) viva (1) xxx (2)

2012.04.03. 13:14 nanette

Kitekintő: mennyire reális a közös költség mértéke?

 A Nanette City Home 'B' és a Nanette Viva társasházak tavaly decemberi elindulása után több lakó is megkeresett minket, hogy az alapító (a Nanette) által meghatározott négyzetméterenkénti 200 forint közös költség szerintük irreálisan alacsony, amit csak a beruházó érdekei (jó reklám, spórolás az eladatlan lakások közös költségén) diktáltak. Bizonyítékként, hogy az alacsony költségekkel üzemeltethető lakásokra és társasházra vonatkozó ígéretünk nem üres szó, megnéztük, hogy alakult a közös költség néhány régebbi házunkban.

A Nanette Vivához lakásszámban és kialakításban leginkább a XVIII. kerületi Magnólis Lakópark hasonlít (négy darab négy emeletes lépcsőházban összesen 210 lakás), itt a tavalyi évben 160 forint/m2 volt a közös költség és idén se várható nagy emelés. A Nanette City Home 'B'-ben jelenleg 185 lakás van, de a teljes ház a befejezés után 379 lakásos lesz, ezért ekkora házat néztünk. A XIV. kerületi 314 lakásos Városliget Apartmanházban volt a legmagasabb, 231 forintos a közös költség, a XI. kerületi 471 lakásos Mandarin Kertben azonban csak 180 forint volt, a közös költség mindkét házban tartalmazta a 24 órás portaszolgálatot, ugyanúgy, mint a City Home-on. Mivel a City Home méretben e két ház közé esik, várhatóan a közös költség is valahol félúton lesz, azaz körülbelül az általunk megadott 200 forint.

Arra, hogy a társasházaink némi odafigyeléssel és egy jó közös képviselővel mennyire takarékosan üzemeltethetők, szintén a Mandarin Kert az egyik legjobb példa. Ebben a házban két éve még 200 forint/m2 volt a közös költség, ezt tavaly szállították le 10%-kal, a múlt heti közgyűlés pedig az idei évre változatlanul hagyta a lakók által fizetendő összeget, ami az elmúlt 3 év gazdasági eseményeinek és az általános áremelkedések tükrében egyedülállónak számít. (A félreértések elkerülése végett: a háznak nincsenek adósságai, tisztán és rendben van tartva.)

Annak, hogy a Nanette-házakban miért viszonylag alacsony a közös költség, míg sok új építésű ház lakói 3-400 forintot fizetnek havonta négyzetméterenként, semmilyen titok vagy csoda nem rejtőzik a hátterében. Egyrészt a sok lakás önmagában méretgazdaságos és költséghatékony működést jelent, míg a bevételek egyenes arányban nőnek a lakásszámmal, a kiadások nem követik ezt. Másrészt a Nanette semmilyen rejtett pénznyelő tételt nem varr a lakók nyakába, amely a hirdetésekben ugyan jól hangzik (pl. egy fitneszterem), de a fenntartás a lakókat terheli. (A portaszolgálat létéről is szabadon dönthetnek a lakók.)

Harmadrészt a közös képviselőket pályázat útján választjuk ki, ahol a vállalási díj nagyon fontos szempont, a lakóközösséget pedig semmilyen módon nem gátoljuk a váltásban, ha találnának egy olcsóbb vagy egyszerűen csak szimpatikusabb képviselőt, míg sok beruházó a saját cégét bízza meg a képviselettel vagy egyszerűen a neki legtöbb jutalékot fizetőt és annak alvállalkozóit betonozza be évekre, aminek az árát természetesen a lakóknak kell megfizetnie. Végül fontos megemlíteni, hogy a házainkat eleve úgy tervezzük és kivitelezzük, hogy a működtetés során a lakók tudjanak takarékoskodni: a mozgásérzékelők által vezérelt közösségi világítás, a szelektív hulladékgyűjtőknek kialakított plusz hely (ezeket ingyen ürítik), az esővízzel való kertlocsolás a Viván mind-mind segít a költségek alacsonyan tartásában.

Bízunk benne, hogy a két legújabb házunk lakói legalább ugyanolyen pozitív tapasztalatokat fognak szerezni, mint korábbi vásárlóink és elhiszik, hogy sok negatív példával ellentétben nálunk valóban nem kell nagy pénzeket kifizetni közös költség címén sem most, sem a jövőben.

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://nanette.blog.hu/api/trackback/id/tr734361079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kafrozalia 2012.05.11. 16:28:21

Mint ingatlan szakértő, nagy érdeklődéssel olvastam a cikket. Néhány tény a XI. kerületi újszerű házak közös költségét illetően.

Nádorliget lakópark: 160 Ft/nm
Újbuda társasház (Andor utca): 189 Ft/nm
Ecsed utcai (2003): 141 Ft/nm
Zsombor utcai társasház (2009): 188 Ft/nm
Kalotaszeg utcai társasház (2004): 85 Ft/nm + 1000 Ft szemétszállítási díj
Kondorosi lakópark: 150 Ft/nm
Rétköz utcai társasház: 241 Ft/nm

egytulaj 2012.06.06. 06:57:12

Ha reális a 200 Ft, miért akarja a City Home jelenlegi közös képviselője 50-70%-kal megemelni (szolgáltatástól függően)?

nanette 2012.06.07. 13:23:45

Ezt a kérdést neki kellene feltenni - a fenti számok önmagukért beszélnek. A City Home-on nincs olyan műszaki megoldás, ami miatt az átlagosnál drágábban lenne üzemeltethető, sőt, a szelektív hulladékgyűjtés lehetősége, a mozgásérzékelős világítás, a kondenzásciós kazánok, az A-s energitanúsítvány, az energiatakarékos liftek stb. mind-mind azért kerültek be, hogy a költségek a lehető legalacsonyabban legyenek tarthatók.
süti beállítások módosítása